Yangın Merdiveni Kaç Tane Olmalı?
Yangın merdiveni, yangın anında panik halinde olan herkesin ilk kullanmak istediği en sağlıklı tahliye yoludur. Ana merdivenin aksine, açık hava ile bağlantısı olması, dumandan etkilenme ihtimalini azaltmaktadır. Ayrıca güvenli yangın kapıları sayesinde merdivenlere aleve geçişi de önlenmektedir. Bu nedenle binalarda yangın merdiveni sayısının yeterli olması, kalabalık grupların tahliyelerinde hayati önem taşır. Katlardan yangın merdivenlerine kolay ulaşılabilmesi, karanlıkta yol gösterici levhaların görülebiliyor olması önemlidir.
Normal günlerde yangın riski pek düşünülmediği için gerek yangın koridorlarına gerek yangın merdivenlerine gereksiz eşya veya malzeme konduğu zamanlar da olabilmektedir. Bu durumlardan şiddetle kaçınmak gerekir çünkü yangın belki hayatınızda hiç yaşamayacağınız belki de sadece bir kez yaşayacağınız bir felaket olabilir. Bu duruma her zaman hazırlıklı olmak, yangın merdivenlerini boş bırakmak, yangın kapılarını kilitlememek gerekir. İhmaller yüzünden her yıl onlarca yangın insan hayatını riske atmakta, mal güvenliğini tehlikeye atıp maddi zararlar oluşturmaktadır.
Binalarda yangın merdiveni sayısı için yönetmeliklere göre hareket etmekte fayda vardır. Zaten yönetmelik harici inşalar veya montajlar kabul edilmemektedir. Belirli bir kat sayısına kadar tek yangın merdiveni yeterli olurken, bazen çok geniş ve yüksek katlı binalarda birden çok yangın merdiveni ihtiyacı hasıl olabilir. Böyle durumlar için yapılması gereken nizamlara uymak, güvenilir çıkışlar sağlamak ve dayanıklı malzemeler ile yeterli sayıda yangın merdiveni oluşturmaktır.
Yangın Merdiveni Sayısı Neye Göre Belirleniyor?
Yangın merdiveni sayısı Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre belirlenmektedir. Bina yüksekliğine göre yapılan kanun maddelerinde insanların en sağlıklı şekilde kaçabilecekleri yüksekliklere göre yangın merdiveni ihtiyacı olup olmadığı düşünülmüştür. Yine belirli bir yüksekliğe göre tek veya birden çok yangın merdiveni gerekliliği de kullanım amacı fark etmeksizin zorunlu tutulmaktadır. İlgili yönetmelik incelendiğinde aşağıdaki hükümlere göre uygun merdiven sayısına riayet etmek gerekir.
Öncelikle binanın kat sayısı ve yüksekliği göz önüne alınır. İmar planında yer alan ve izin verilen yüksekliğe göre yangın merdiveni yerleştirilmelidir. 21.50 metre yüksekliğini geçmeyen her türlü bina için yangın merdiveni şart değildir çünkü insanların normal çıkış merdiveninden kaçabilecekleri düşünülmektedir. Teknik olarak da doğrudur. Eğer bina yüksekliği 21.50 metreden yüksek ancak 30.50 metreden düşük ise bu kez yangın merdiveni koşulu aranmaktadır. Üstelik her kattan ve daireden yangın merdivenine ulaşılması zorunlu tutulduğu için cephelere göre en az iki yangın merdiveni gerekecektir.
Daha yüksek binalara değinecek olursak; 30.50 metre ile 51.50 metre aralığından bahsedilmektedir. Koruması sağlanmış şekilde iki yangın merdiveni bu yükseklikler için şart koşulmaktadır. Çünkü yükseklik ve panik hali insanların merdivenden düşme ihtimalini akla getirmektedir. Bu durumda her ikisi de korunumlu olmak zorundadır. Gerekli basınçlandırma uygulanmış olmalıdır.
Binalarda Yangın Merdiveni Sayısına Nasıl Karar Verilir?
Binalarda yangın merdiveni sayısına ilgili kanun incelenerek karar verilmektedir. Bu kanun kapsamında yukarıda bazı yüksekliklerden bahsettik. Geriye bir tek yükseklik kalıyor; o da 51.50 metreden yüksek binalardır. Yine korumalı, basınçlandırılmış ve alternatif şekilde en az iki yangın merdiveni şart koşulmaktadır. Bina henüz inşaat aşamasında iken gerekil yapı denetim firmaları ve yerel yönetimlerin Fen İşleri Müdürlükleri, oturum izni ve benzeri izinler için yangın merdivenine de kesinlikle bakmaktadır.
Çeşitli denetimlerde yangın merdiveni sayısı bakımından kanunlara uymayan binalara izinler verilmemektedir. Yangın merdiveni kaç tane olmalı şeklindeki soruya da elbette yönetmelikler çerçeve alınarak dikkat edilmelidir. Hem binayı üreten inşaat firmaları, hem mühendisler hem de ilgili denetmenler yangın merdiveni firmaları ile çözüm odaklı çalışmalar yapabilir.