Dubleks Merdiveni Emsale Girer mi?
Binalar çeşitli şekillerde ve katlarda inşa edilebilmektedir. Tek katlı müstakil tarzda yapılabilecek evlerin yanı sıra, yine geniş bir bahçe içinde dubleks olarak da konutlar yapılabiliyor. Alan darlığı nedeniyle şehir merkezlerinde ise yüksek katlı binalar yapılarak daha çok kişinin yararlanması sağlanıyor. Elbette bu binaların hizmet anlayışı farklı olmakta, maliyetleri ve taban alan hesapları değişik yapılmaktadır. Özellikle konut tarzı binalarda dubleks merdiveni emsale girer mi sorusu her zaman sorulabilmektedir. Her yapılan inşaatta bu sorunun cevabı için teknik literatür ve ilgili kanunlar taranmaktadır.
Dubleks villalarda TAKS ve KAKS hesapları yapılarak, inşaat alanı belirlenir. Teknik hesaplamaların yapılması, inşaat ile ilgili çalışma yapan her uzmanın işini kolaylaştırır. Daha sonra çalışacak olan ustaların ve işçilerin de hangi istikamette hareket edecekleri bu sayede belirlenmiş olur. İnşaatın yangın güvenliği konusunda da istenen önlemleri alması istenir.
Bu konuda İmar Yönetmeliği sıkıca incelenerek taban alanı hesaplamasına yani emsale dahil olacak alanların sağlıklı şekilde değerlendirilmesi gerekir. Çünkü farklı imar planları oldukça, daha kreatif planlar istendikçe, mimarlar daha postmodern çizimler oluşturdukça emsale dahil olacak alanların tespiti de zorlaşmaktadır. Bu konuda uzmanların rol alması, teknisyenlerin yönetmelikler üzerinde çalışması ve karar verilmesi yanlış imar planı oluşturulmaması adına ve kaynakların verimli kullanılması için gerekli olan stratejilerdir.
İmar Yönetmeliği Emsale Dahil Alanlar Konusunda Bilgi İçeriyor mu?
Emsale dahil alanlar konusunda esas bağlayıcı olan İmar Yönetmeliği, klasik alanlar konusunda dahil edilip edilmeyeceği ile ilgili bilgi içermektedir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi, yeni imar planları artık çok daha farklı inşa tiplerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu yeni tip konutlar ve binalar, farklı alanların bina içinde oluşması gerekliliğini ortaya koydu. Durum böyle olunca da önceden revize edilmeyen İmar Yönetmeliği, bu konuda sınırlı bilgi aktarmış oluyor.
Bu yüzden gerek yangın merdivenlerinin gerek dubleks merdivenlerinin emsale dahil olup olmayacağı konusunda kararsızlık yaşanmaktadır. Son yapılan yönetmelik değişikliğinde ve Bakanlıktan istenen görüş yazılarında yangın merdiveni konusu hemen hemen karara bağlanmıştır. Yönetmeliğin yetersiz kaldığı durumlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı geniş ve kapsamlı görüş yazısı dikkate alınmaktadır.
İki katlı birleşik nizam bina tiplerinden biri olan dubleks konutlarda, dubleks merdiveni emsale girer mi konusu kafa karıştırıyor. İmar planları yönetmelik yetersiz kaldığında yerel yönetimlerin inisiyatifi ile bazen değişik şekilde, yukarıdaki soruya karşılık verebiliyor. Arsanın ne kadar olduğundan başlayarak, sosyal alanların metrekaresi, yol için ayrılan, otopark için ayrılan alanlara kadar birçok hesaplama emsale dahil edilecek alanlar konusunda rol oynamaktadır.
Dubleks Merdiveni İmar Yönetmeliğine Göre Emsale Dahil Edilir mi?
Dubleks merdiveni imar yönetmeliğine göre emsale dahil edilip edilmeyeceği hesabı mühendisler tarafından yapılmaktadır. Emsale hangi alanların dahil olup olmadığı, TAKS ve KAKS hesabının nasıl yapılması gerektiği belirli teknik kaidelere göre değerlendirilmektedir.
İmar Yönetmeliği son yıllarda güncellenmiş olsa da emsale dahil edilmesi gereken alanlarla ilgili halen yeterli olmadığı düşünülmektedir. Bu yüzden her yeni imar planında aynı enstantaneler yaşanmakta, alan tespiti için farklı kaynaklar taranmakta, benzer kararlar bulunarak inşaata başlanmaktadır. Yeterli bir yönetmelik güncellemesi gerektiği de yetkili odalar tarafından bildirilmektedir.
İnşaat alanında imar planının hazırlanması ile birlikte onaylanmasının ardından çalışmalara başlanır. Elbette net bir plan olması yapılacak inşaatta çıkılacak katların, bağımsız bölümlerin, yangın merdiveninin profesyonel şekilde inşa edilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Emsale dahil edilecek alanların da göz önüne alınmasıyla başarılı bir çalışma yapılır ve bina inşaatı tamamlanır.