Yangın Kapısını Düzenli Kontrol Etmek Neden Önemlidir?
Binaların yangın anında en büyük tahliye birimlerinden biri olan yangın kapıları merdivenlere açılan yol olarak önemli işlev göstermektedir. Yangın kapısı bir binanın alarma durumunda çalışanların veya yaşayanların açık havaya ulaşmasını sağlaması açısından hayati rol üstlenir. Bu yüzden yıl boyunca sağlıklı çalışması, kapıya giden koridorların gereksiz eşyalarla doldurulmaması ve yangın kapılarının düzenli kontrollerinin yapılması gerekir.
Yıllar geçtikçe raf ömrü azalan her ürün gibi hiç kullanılmasa da yangın kapısının da kontrole, bakıma veya onarıma ihtiyacı olabilir. Kaliteli üretilen ve gerekli standartlara sahip yangın kapısının daha uzun süre dayandığı gerçek olmakla birlikte, yine de düzenli aralıklarla kontrol edilmesinin faydası tartışılamaz. Bu nedenle gerek binada çalışan teknisyenler gerekse yangın kapısını üreten ve monte eden firmadaki profesyonellerin kapıları düzenli olarak kontrolden geçirmesi uzun ömürlü olmasına katkı sağlar. Bunu sağlamak ise bina amirinin, sahibinin veya yetkilisinin sorumluluğundadır.
Kamu veya özel amaçlı kullanılması fark etmeksizin yangın yönetmeliğine göre binalardaki yangın kapılarının periyodik olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu kontrollerde rastlanan aksaklıklara binaen gerekli önlemlerin alınarak onarımların yapılması ve eksiklerin giderilmesi kapının işlevselliğini koruyacaktır.
Yangın Kapısı Nasıl Kontrol Edilmelidir?
Yangın kapısı düzenli aralıklarla ve alanında uzman bilirkişi tarafından kontrol edilmelidir. Belirli bazı kriterlere göre yapılan kontroller sonucunda bir kontrol listesi tutulmalı. Bu kontrol listesinde işaretlenen ve olumsuz olarak değerlendirilen ölçütler yeniden gözden geçirilmeli, onarım ihtiyacı varsa giderilmelidir. Böylece bu şekilde düzenli kontroller sayesinde yangın kapısı işlevsel olarak her zaman hazır şekilde duracaktır.
Yangın kapısının kendi kendine kapanma özelliğinin çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Menteşelerin durumuna bakarak paslanma veya aşınma gibi durumların oluşup oluşmadığına bakmalısınız. Kapı kanatlarının sağlam şekilde durduğundan emin olmalısınız. Böylece kapının bir bütün halinde gereken şartları taşıyıp taşımadığını da incelemiş olursunuz. Yangın kapısı sıradan bir günde kullanılmadığı için dayanıklı olup olmamasının, açılıp açılmamasının fazla dikkat çektiği söylenemez. Bu yüzden periyodik kontroller vardır ve gerekli olduğu gün çalışması için düzenli şekilde kontrol edilmelidir.
Uzmanların gerekli incelemeleri yaptıktan sonra binada yetkili kişiye durum raporunu iletmesi ve bakımların nasıl yapılması gerektiğini anlatması gerekir. Bu konuda genelde yangın kapıları konusunda yetkili ve lisanslı, TSE sertifikasyonuna sahip yangın kapısı firmalarının rol aldığı görülmektedir. Sektörde yıllardır tecrübe sahibi olmuş firmaların periyodik bakım hizmetini daha profesyonel sunduğu bilinmektedir.
Yangın Kapısının Sağlıklı Şekilde Çalışması İçin Neler Yapılmalıdır?
Yangın kapısının sağlıklı şekilde çalışması için yapılması gereken şeyleri uzmanlar tam olarak betimlemektedir. Olası problemlerin nasıl çözüleceği konusunda da rehberlik yapma görevleri vardır. Yangın çıkışlarında çok önemli etkisi olan kapıların, merdivenlere rahatlıkla istenen yönde açılması için gerekli bakımlarının yapılması gerekmektedir.
Kapıya giden koridorların eşya veya malzemeden arındırılmış olmasına dikkat edilmelidir. Yangın kapısını gösteren levhaların ve ışıklandırmaların çalıştığından emin olmalısınız. Uyarı işaretlerinin görünmesini engelleyecek şeyleri uzaklaştırmalısınız. Kapı menteşelerinin yağlanması gerekmektedir. Ayrıca menteşeleri kir ve tozlardan temizlemelisiniz. Kapı menteşelerinde kir ve toz birikmesi olmaması için aylık olarak temizlemek en sağlıklısıdır.
Kapı çerçeveleri, mandalları, menteşeleri, yanmayan eşiklerin hizalı olması, tüm bu birimlerin çalışır ve güvenli olduğundan ve görünür bir hasar olmadığından emin olmalısınız. Yangın kapısının kendiliğinden kapanıyor olması önemlidir.
Kapılara kesinlikle ek bir şey takmamalısınız. Yangın kapısının orijinalliğini bozacak hiçbir müdahale yapılmamalıdır. Contaların ve kenarların sıkı olduğundan ve malzemelerin kaliteli kullanıldığından emin olmalısınız. Sertleşmiş contalar uygun bir emiş oluşturmayacaktır.