Kimyasal Yangın Söndürme Sistemleri
Yangınlar, önüne geçilmediği sürece çok fazla felaketlere yol açabilecek kadar tehlikeli afetlerdir. Kimyasal yangın söndürme sistemleri de yine yangın anlarında kullanılarak yangınlar önlenebilir ve büyük felaketlerin de önüne geçilebilir. Kimyasal yangın söndürme sistemleri, sabit nozullar kullanılarak dağıtım tesisatının iyi biçimde tasarlandığı sistemler olarak da karşımıza çıkmaktadır. Sistem tasarımı TS EN 12416-2, bakım ve testleri ise TS EN 12416-1 ve -2 standartlarına göre ele alınmaktadır. Bu yönden dolayı sistemin tasarımı, bakımı, testleri ve daha birçok şeyi profesyonel kişiler tarafından ele alınması gerekmektedir. Açık alanlarda kullanılmakta olan bu sistemler açıklık hesaplarının standartlarına uygun olacak biçimde yapılması da ön görülmektedir.
Daha fazla '' Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri '' içeriği için hemen uzayyangin.com/blog.html bağlantısını ziyaret etmelisiniz. Hazırladığımız içeriklerde yangından korunum ve söndürme sistemleri alanında güncel gelişmeleri takip edebilir ve bu sektördeki sorularınıza çözüm bulabilirsiniz.!
Kuru kimyasal yangın söndürme sistemleri olarak da ele alınan bu yangın söndürme sistemleri hacim ve lokal koruma için uygulanmaktadır. Yağ rezervleri, trafolar, kazan daireleri ve buna benzer daha birçok yerde özel tehlike sınıfları için de kullanılmaktadırlar. İnsan sağlığını etkilemeyen bu sistemler manuel ya da otomatik biçimde de kullanılabilmektedir.
Kimyasal Köpük Yangın Söndürme Sistemi
Yangın anlarında mutlaka uygulanması gereken sistemlerden biri de kimyasal yangın söndürme sistemidir. Kimyasal yangın söndürme sistemi son derece etkili olup yangınların hızlı biçimde söndürülmesi noktasında da yine kişilerin en fazla ihtiyaç duyduğu sistemler arasında gösterilmektedir. Kimyasal köpük yangın söndürme sistemi sıvı, yanıcı kimyasal maddelerin ya da yakıtların söndürülmesi için kullanılmaktadır. Kimyasal özellikleri de ele alındığında; film oluşturucu, sentetik bazlı, protein bazlı, alkole dayanımlı köpük çeşitleri de yine kimyasal köpük yangın söndürme sistemi tarafından ele alınmaktadır. Kimyasal köpük yangın söndürme sistemi manuel ya da otomatik olacak biçimde dizayn edilmektedir. Köpükler genel anlamda köpüklü sprinker sistemi, tank söndürme sistemi, köpüklü monitör sistemi, köpüklü yangın dolapları gibi çeşitli söndürme sistemleri kapsamınca kullanılmaktadır.
Kimyasal bileşik olan Foam, basınçlı su ile karıştırıldığında, karışımın köpük yapıcıdan tazyikle birlikte geçerken hava ile karışmaktadır. Bu karışım sonucunda da köpük meydana gelmektedir. Oluşan köpük ise; yangın yüzeyinin battaniye gibi kaplamasına sebep olur. Hava ile teması kesme özelliğine sahip olan bu köpüklerde ayrıca soğutma özellikleri de bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı köpüklü yangın söndürme sistemi iyi bir söndürücüdür.
Köpüklü yangın söndürme sistemi daha çok petrokimya tesislerinde, yakıt arama istasyonları kapsamında, uçak hangarlarında ve tank tarlalarında da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Sistemleri
Çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen yangınların söndürülmesi için çeşitli yangın söndürme sistemleri kullanılmaktadır. Tozlu yangın söndürme sistemleri de bu sistemler arasında yer alarak mal ve can kaybının en aza indirgenmesine yarayan ve yangının olumsuz etkilerini de en aza indirgeyerek söndürme sistemini hızlı biçimde gerçekleştiren bir sistemdir. Yangının meydana geldiği bölgenin büyüklüğü, üretimde ya da binada yar alan kimyasal maddelerin nitelikleri de ele alındığında bu kriterlere göre tozlu yangın söndürme sistemleri kullanılmaktadır.
Tozlu yangın söndürme sistemleri içerisinde kuru kimyevi tozlar da yer alıyor. B, C ve D türlerindeki yangınların etkisiz hale getirilmesini sağlamak için en etkili yangın söndürme sistemi olarak da karşımıza çıkan tozlu yangın söndürme sistemleri için ihtiyaç oldukça fazladır.
Çoğu ticari kuruluş tarafından da değerlendirilen tozlu yangın söndürme sistemleri yangınların çok daha iyi biçimde söndürülmesi için kullanılmakta olup etkili bir söndürme sistemi olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Kimyasal yangın söndürme sistemleri, kuru kimyasal yangın söndürme sistemi ve tozlu yangın söndürme sistemleri ele alındığında yangınlar çok daha hızlı ve pratik biçimde söndürülmektedir.