Portatif Yangın Söndürücülerin Kontrolü Nasıl Yapılmalı?
Portatif yangın söndürücüler birçok hareketli ve büyük mekanda kullanılan ve düzenli olarak kontrolünün yapılması güvenlik açısından gerekli olan cihazlardır. El ile taşınabilen yangın tüpleri veya belirli bir hareketli mekanizma üzerinde sürüklenebilen tüplerden oluşabilir. Boyutu ve kilogramı ağır olanlar genelde tekerlek üzerindeki bir platform üzerinde kullanılmaktadır. Böylece taşıması ve yangın bölgesine götürülmesi kolay olmaktadır. Bu söndürücülerin belirli aralıklarla profesyonel kontrollerinin yapılması çok önemlidir.
Kullanıcıların düzenli olarak günlük, aylık veya 3-6 aylık şeklinde göz ile kontrol yapması birçok riski elemine etmek bakımından önemlidir. Bu yüzden yazımızda kontrollerde nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili detaylara değiniyoruz.
Öncelikle göz kontrolünde dikkat edilecek ilk unsur yangın söndürücünün dış kısmının hasar alıp almadığı veya korozyona uğrayıp uğramadığının kontrolüdür. Belirli nedenlerden ötürü hasar alabilen yangın söndürücüler vardır. Bina tadilatta iken yer değiştirme olabilir, düşürülmüş olabilir, darbe almış olabilir. Her ne şekilde olursa olsun söndürücünün dış kısmı hasar almışsa kesinlikle yetkili yangın firmanız ile irtibata geçmelisiniz. Diğer yandan kalitesiz üretimler sonucu bazı yangın söndürücülerine dış kısmı paslanabilmektedir. Korozyon olarak tabir edilen bu duruma maruz kalan söndürücüler için firmanıza bildirim yapmanız gerekir.
Normalde elektrostatik boya ile boyanan ve paslanması engellenen bu tüplerde görülecek olumsuz bir durum problem için ön belirti olabilir. Başka bir inceleme metodu ise hortum tıkanıklığıdır. Yangın firmanızın size vereceği eğitimle hortum tıkanıklıklarının nasıl incelenmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Yangın Söndürücülerin Periyodik Kontrolü
Yangın söndürücülerin periyodik kontrolü yetkili yangın firması tarafından yapılmaktadır. Bu açında yaklaşıldığında firmanın belirli bir takvim tutması gerektiği, hangi kurum, kuruluş veya işletmeye hangi zaman aralığında ne tür bir söndürücü teslim ettiğini not etmesi gerekir. Bu şekilde uzun bir listede hangi işletmenin ne zaman peridoyik kontrole tabi tutulması gerektiğine karar verilmesi kolaylaşmaktadır.
Periyodik kontrollerin ilk unsurlarından birisi basınç kontrolüdür. Basınç göstergesinden çok kolay bir şekilde görülebilen basınç değerlerinin tehlikeli aralıkta olması, tüpün veya söndürücünün işlerlik yeteneğini azaltmaktadır. Basınç değerleri düşmüşse zaman kaybetmeden firmanızla iletişime geçmelisiniz. Basıncın kabul edilebilir bir aralıkta olduğunu doğrulamak için göstergeleri iyi incelemeniz gerekiyor. Bu bilgiyi de yine yetkili yangın firmasından alacağınız eğitimle kullanabilirsiniz.
İncelemek için çekme pimini çıkararak yerine takma yöntemini profesyonel kontrol ekipleri yapmalıdır. Pimin işe yarayıp yaramadığını uzman kontrolörler değerlendirmektedir. Bunun için de deneyimli bir yangın firması ile çalışmanız gerektiği açıktır. Lider Yangın olarak sektörümüzün öncü kuruluşlarından biri olarak her zaman periyodik kontrol hizmeti sunmaktayız.
Söndürücü Kontrolü ve Dolumu Yapan Firmalar
Söndürücü kontrolü ve dolumu yapan firrmalar öncelikle size yangın söndürme cihazını ilk teslim eden firma olmaktadır. Eğer o firma ile anlaşmazlık yaşamışsanız veya hizmetinden memnun kalmamışsanız yetkili yanın firmanızı değiştirebilirisiniz. Düzenli aralıklarla kontrol yapan firmaların sunduğu tecrübe sizi birçok yangın riskine karşı korumaktadır. Kontrol takvimini aksatan firma yangın güvenliği açısından tehlikeli sonuçlara neden olabilir.
Özellikle mevcut yılın mührünü taşımayan yangın söndürücüler kontrol konusunda zafiyete uğramış olabilir. İnceleme etiketinin olması yangın tüpünün zamanında kontrol edildiğini göstermesi açısından değerlidir. Elbette söndürücülerin belirli bir zeminde bulundurulması, portatif olanların kendi platformunda yer alması da önem arz eder.
Kullanım anında ve ihtiyaç duyulduğunda gerekli şekilde kullanılmak üzere yangın bölgesine sevk edilmesi kolay olmalıdır. Bunu da bulundurduğunuz yer itibariyle siz sağlayacaksınız. Açık alanı geniş olan işletmeler, fabrikalar, hastaneler, okullar, üniversiteler bu bakımdan portatif söndürücüler ile korunabilmektedir.