Skip to main content

Yangın Söndürücülerin Hidrostatik Testi Nedir?


Bir bina veya tesisin güvenliğinin sağlanması bir bütün olmakla birlikte; yangın, çoğu zaman güvenliği tehlikeye atacak en önemli unsurdur. Bu sebeple yangına karşı alınacak önlemler önem arz etmektedir. Yangın önleme ve söndürme sistemleri, yangın söndürme ekipmanları belirli aralıklarla test edilmesi gereken bileşenlerdir.

Yeniden doldurulabilir yangın söndürme tankları, basınç tutma yeteneklerinin gözlemlenebilmesi açısından periyodik olarak kontrol edilmelidir. Yangın söndürücülerin hidrostatik testi; kaçakları önlemek, güvenlik ve verimli kullanım sağlamak için önemlidir.

Yangın Söndürücülerin Hidrostatik Testi Nasıl Yapılır?

Yangın andında, yangına müdahale ederek söndürme konusunda başarılı olmamız bu konudaki bilgi ve tecrübelerimize ne kadar bağlıysa, işlevsel ekipmanlara sahip olmamıza da o kadar bağlıdır. Ekipmanların işlevselliğinin sürekliliğinin sağlanması ancak bakımlarının zamanında yapılması ile mümkündür. Yangın söndürme tanklarının hidrostatik testi de bu ekipmanların etkinliğinin sağlanması için olmazsa olmazdır.

Yangın Söndürücülerin Hidrostatik Testi Nedir? - Uzay Yangın

Yangın Söndürücülerin Hidrostatik Testinin Aşamaları:

1.Aşama: Yangın söndürme tankı gözle incelenir. Herhangi ezilme var ise eziğin derinliği kontrol edilir. Oksitlenme ihtimaline karşılık da gözle kontrol edilir ve boyutları incelenir. Fiziksel incelemenin ardından eğer hidrostatik testin güvenli bir şekilde yapılamayacağı sonucuna ulaşılırsa, tank kullanımdan çıkarılır.

2.Aşama: Bu aşamada tankın içinin incelenir. Tankın içi ancak boşaltım yapıldıktan sonra incelenebilir. Yangın söndürücünün üzerinde bulunan hortum sökülerek yerine şarj adaptörü takılır ve tank tamamen boşaltılır. Ardından valf sökülerek basınçlı hava yardımı ile tankın içinde bulunan kalıntılar da dışarıya çıkarılır.

3. Aşama: Yangın söndürme tankı birinci aşamada nasıl gözle kontrol edildiyse, aynı işlem bu aşamada tankın içi için yapılır. Tankın için herhangi bir ezik veya korozyon bulunması durumunda, tankın kullanımının güvenli olmadığına karar verilir ve emekliye ayrılır.

4.Aşama: İlk üç testi başarıyla geçen tank hidrostatik basınç testi uygulamasına hazırdır. Bu aşamada testi gerçekleştirecek olan ekip elemanı kendi güvenliğini sağlayacak ekipmanlarını kullanarak teste başlar. Adından da anlaşılacağı gibi hidrostatik testin ana elemanı sudur. Yangın söndürücüye normal şartlar altında alabileceğinden daha fazla su basınç yardımıyla doldurulur.  Suyun basıncında değişiklik olup olmadığı teknisyen tarafından kontrol edilir. Eğer su basıncında bir değişiklik yok ise; yangın söndürücünüz testi geçmiş demektir. Bu aşamada başarılı sonuç alamayan yangın söndürücünüz emekliye ayrılır.

5. Aşama: Yangın tankının içi hidrostatik testin sonucunda kurulanır ve temizlenir. Sökülen valf ve güvenlik halkası değiştirilir. Kimyasal yangın söndürücü ile tekrar dolumu yapılarak basınçlandırılır. Hortum ve contalar takılarak kullanıma hazır hale getirilir.

Hidrostatik testinden başarıyla geçen yangın söndürücünüzü uzun yıllar güvenle kullanmaya devam edebilirisiniz.

Hidrostatik Testler Hangi Aralıklarla Yapılır?

Yangın söndürücülerin hidrostatik testlerinin hangi aralıklara yapılacağı, kullandığınız yangın tankının içerdiği yangın söndürücü maddenin türüne bağlıdır. Kuru kimyasal yangın söndürücüler in 12 yıl gibi aralıklarla hidrostatik testlerinin yapılması gerekirken,  diğer yangın söndürücüler için bu süre 5 yıldır.

Bu kadar uzun aralıklarla yapılıyor olması, periyodik testlerin bakım zamanlarının unutulmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca söndürücüleri kullandığınız alanların özellikleri yapısal reformlarınız sebebiyle değişmiş olabilir. Fiziksel özellikleri değişen alanların, yangın söndürücü sayılarının güncellenmesi veya türünün değişmesini gerektirebilir. Bahsi geçen süreler yangın söndürücülerinizin hidrostatik testlerinin yapılması için gereken azami süredir. Güvenliğinden veya etkinliğinden şüphe duyduğunuz yangın söndürücülerinizin hidrostatik testlerini bu sürelerden önce; yetkinliğe sahip, konusunda uzman, sertifikalı firma ve çalışanlara yaptırabilirsiniz.

 Yangın söndürücü tanklarınızın bakımlarının yapılması her türden yaşam alanınızın güvenliği için hayati öneme sahip olduğundan, aslında bir gereklilik değil zorunluluktur.

BLOG